Czynniki wpływające na negocjacje w sprawie pracy w opinii pracodawców - Kowalczyk, Elżbieta (Employers' Opinions About Key Factors Influencing Job Negotiations, 2010)
W artykule została zaprezentowana koncepcja omawiająca rolę czynników kształtujących negocjacje o pracę. Czynniki podzielono na trzy kategorie: mikronegocjacyjną (kandydat do pracy), mezzonegocjacyjną (organizacja pracodawcy) i makronegocjacyjną (otoczenie). Badania empiryczne pozwoliły ustalić, że pracodawcy za najbardziej istotną grupę uznają poziom mikro- i mezzonegocjacyjny, co zapewnia im poczucie większego wpływu na uzyskany efekt negocjacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 325-336
Keywords: negocjacje; poszukiwanie pracy; czynniki warunkujące negocjacje