Umiejętności menedżera w strukturach wirtualno-sieciowych (w świetle badań sondażowych) - Kołodziejczyk, Agnieszka (Manager's Skills in Virtual Organization, 2010)
Wirtualno-sieciowe warunki funkcjonowania zespołów zadaniowo-projektowych modyfikują sposób zarządzania przez menedżera. W zmienionej sytuacji potrzebne są dodatkowe/zmodyfikowane umiejętności zarządzania pozwalające uzyskać zakładane cele. Istotne tu są: przygotowanie zawodowe, inteligencja emocjonalna i specyficzne predyspozycje. Niniejszy artykuł przedstawia wstępne wyniki badań pilotażowych dotyczących tytułowego zagadnienia. Na podstawie wyników wstępna analiza porównawcza z wcześniejszymi wynikami badań oraz danymi zawartymi w literaturze nie pozwoliła na stwierdzenie jakościowych różnic między umiejętnościami menedżera funkcjonującego w strukturach tradycyjnych (hierarchicznych) oraz wirtualno-sieciowych; zdiagnozowane różnice mają raczej charakter ilościowy (niż jakościowy).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 297-306
Keywords: menedżer wirtualny; menedżer wirtualno-sieciowy; zespół wirtualny; organizacja wirtualna; umiejętności menedżera