HR Bussiness Partner - nowa rola menedżerska funkcji personalnej - Kawka, Tomasz (HR Business Partner - New Management Role of Personnel Function, 2010)
W artykule przedstawiono nową koncepcję funkcji menedżerskiej w obszarze funkcji personalnej - HRBP. Jest to stanowisko obejmujące zakresem odpowiedzialności bardzo szeroki obszar decyzyjny w stosunku do kadry menedżerskiej organizacji. HR Business Partner to osoba, mająca szeroką wiedzę dotyczącą zarządzania zasobami ludzkimi i cechująca się co najmniej kilkuletnim doświadczeniem praktycznym z obszaru biznesowego. Jest niezależnym partnerem wspierającym biznes od strony spraw personalnych. HR Biznes Partner to menedżer personalny, tzw. generalista, który zna i rozumie biznes swojej firmy i jest partnerem dla swoich wewnętrznych klientów. Jest często nazywany "twarzą biznesu dla HR" albo "twarzą HR dla biznesu". W referacie do opisu charakterystyki stanowiska HRBP wykorzystano informacje uzyskane za pomocą case study w firmie telekomunikacyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 268-276
Keywords: Human Resource Business Partner; menedżer personalny; rola menedżera; sztab personalny; kwalifikacje menedżerskie; twarz HR