Kompetencje menedżerskie jako czynnik rozwoju sektora MSP - Kalinowski, Marek; Litwin, Joanna (Qualifications of Management Personnel in Small and Medium Enterprises, 2010)
Referat prezentuje wymagania stawiane przed kadrą kierowniczą w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw z branży turystycznej i spożywczej województwa pomorskiego. Wnioski wyciągnięto na podstawie wyników badania czynników prowadzących do rozwoju podmiotów gospodarczych, wśród których znalazły się tzw. kompetencje firm. Do kompetencji firm o najwyższej randze zaliczono zdolność do radzenia sobie ze zmianami w otoczeniu biznesowym, reputację firmy wśród klientów, reagowanie na potrzeby klientów oraz umiejętność pracy zespołowej. Autorzy referatu przedstawili wiele elementów kwalifikacji kadry menedżerskiej, które uznali za pochodne ujętych w badaniu kompetencji firmy. Wśród nich znalazły się zdolność do adaptacji w zmiennych warunkach rynkowych, a także zdolność do zapewnienia firmie zgranego i sprawnego zespołu pracowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 260-267
Keywords: MSP; kompetencje menedżerskie; badania empiryczne; wiedza; zarządzanie zmianą