Ewolucja zarządzania w sferze ludzkiej - od ZZL do ZKL - Juchnowicz, Marta (Evolution of Human Management - from HRM to HCM, 2010)
Współczesny kontekst zarządzania uzasadnia potrzebę nowej koncepcji zarządzania w sferze ludzkiej, czego wyrazem jest zarządzanie kapitałem ludzkim (ZKL). Koncepcja ta łączy w sobie podejście biznesowe z behawioralnym. Specyfika ZKL wyraża się w sferze założeń ideologicznych i w sferze właściwych instrumentów. Ma to konsekwencje dla roli i kompetencji specjalistów ZKL w firmie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 250-259
Keywords: ZKL; ZKL wobec strategii biznesowej; integracja procesów ZKL; instrumentarium ZKL