Menedżer w spółdzielczości a partycypacja decyzyjna - Bodak, Andrzej; Cierniak-Emerych, Anna (Manager in Cooperatives vs. Decisive Participation, 2010)
W opracowaniu odniesiono się do zagadnienia realizacji prawa do partycypacji decyzyjnej przede wszystkim przez członków spółdzielni świadczących pracę na rzecz przedsiębiorstwa spółdzielczego. Uwagę skoncentrowano na przesłankach, sposobach i skutkach realizacji tych uprawnień w okolicznościach stosowania w spółdzielni tzw. zarządzania o charakterze menedżerskim. Stąd też prowadzone wywody poprzedzono rozważaniami dotyczącymi wykorzystywania idei zarządzania menedżerskiego w spółdzielczości. Odniesiono się również, traktując to jako tło dla dalszych wywodów - do istoty partycypacji decyzyjnej, w tym jej odmian i form specyficznych dla przedsiębiorstwa spółdzielczego. Przeprowadzone rozważania uzupełniono odwołaniami do badań obcych prezentowanych w literaturze przedmiotu, jak i badań własnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 80-89
Keywords: menedżer; spółdzielnia; partycypacja decyzyjna; kontrakt menedżerski