Coaching w ujęciu systemowym i procesowym - Fornalczyk, Agnieszka (Coaching in Systemic and Process Approach, 2010)
Niniejszy tekst dotyczy problematyki coachingu w ujęciu procesowym i systemowym będącym odpowiedzią na podejście ad hoc czy intuicyjne. W pierwszej części tekstu autorka definiuje najważniejsze cechy podejścia procesowego, jego etapy i korzyści. Podkreśla, iż coaching jako proces pozwala na planowanie, kontrolę działań, ich korektę, a w efekcie na zapewnienie wysokiej jakości prowadzonych prac. W części drugiej przybliża filozofię wielowymiarowego spojrzenia na rozwój umiejętności jednostki w powiązaniu z całą organizacją postrzeganą jako system. Definiuje pojęcie coachingu systemowego, jego specyfikę i omawia zalety, m.in.: uzyskanie synergii, poprawę współpracy czy przepływu informacji między komórkami, jednostkami w organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 193-202
Keywords: coaching; proces coachingu; coaching w organizacji; coaching systemowy