Problemy wynagradzania menedżerów - Felniak, Urszula (Problems of Managers Remuneration, 2010)
Artykuł przedstawia zasady kształtowania pakietów wynagrodzeń menedżerów we współczesnych organizacjach. Omówiono w nim problemy związane z ustalaniem optymalnego poziomu wynagrodzeń oraz z doborem składników pakietu wynagrodzeń menedżerów. Dużo miejsca poświęcono poszukiwaniom skutecznych mierników oceny efektów wykorzystywanych do kształtowania wynagrodzeń menedżerów i projektowaniu bodźców długoterminowych. Artykuł porusza również kwestię jawności wynagrodzeń menedżerów. Prezentuje doświadczenia amerykańskie w zwiększaniu transparentności wynagrodzeń menedżerów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 169-180
Keywords: menedżer; wynagrodzenia