Redefinicja ról w zarządzaniu zasobami ludzkimi w organizacji wiedzy - Danielewicz, Dariusz (Redefinition of Roles in Human Resource Management in Knowledge Organization, 2010)
W przygotowanym referacie przeprowadzono rozważania na temat ewolucji roli departamentu ZZL w organizacjach w związku z rozwojem nowego podejścia w zarządzaniu organizacją: koncepcji zarządzania wartością firmy (Value Based Management). Taki paradygmat wymusza zmianę postrzegania departamentu ZZL z jednostki, która pełni funkcje pomocnicze i jest jedynie źródłem kosztów. W nowoczesnych organizacjach departament ZZL staje się partnerem strategicznym, który tworzy wartość przez współtworzenie strategii, jej wdrażanie, sprawność administracyjną, budowanie zaangażowania członków organizacji oraz przewodzenie zmianom kulturowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 151-159
Keywords: departament ZZL; rozwój; kompetencje; organizacja wiedzy; specjalista ds. ZZL