Rozwój kompetencji menedżerskich. Praktyka pomorskich firm - Czubasiewicz, Halina; Nogalski, Bogdan (Managerial Competence Development. Pomeranian Companies Practice, 2010)
Rozwój kompetencji menedżerskich jest traktowany jako zbiór cech warunkujących sukces na stanowisku menedżera w perspektywie dynamicznej. Podejście bazujące na kompetencji wymaga, aby przedsiębiorstwa były bardziej zaangażowane w kreowanie programów rozwojowych. Programy rozwojowe sprzyjają wypełnieniu luki kompetencyjnej w zakresie wiedzy, umiejętności i zachowań menedżera.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 140-150
Keywords: rozwój kompetencji; system rozwoju; kadra menedżerska; kompetencje menedżerskie; ewolucja kompetencji