Inteligencja wieloraka i jej znaczenie w rozwoju kadry kierowniczej - Broniewska, Grażyna (Multiple Intelligence and its Significance in Managers' Development, 2010)
Szukając predyktorów sukcesów kierowniczych, wskazano przydatność koncepcji inteligencji wielorakiej, zwłaszcza spopularyzowanej przez D. Golemana inteligencji emocjonalnej (EQ). Podkreślono niewłaściwość popularnego przez wiele lat poglądu, według którego miernikiem inteligencji jest iloraz IQ, i wskazano, że niedostatek umiejętności emocjonalnych (społecznych) może powodować, że nawet osoby o najwyższym ilorazie IQ (inteligencji określanej mianem racjonalnej czy akademickiej), nie potrafią właściwie postępować w kontaktach z innymi. Wskazano również na zastosowanie inteligencji emocjonalnej w pracy zawodowej, szczególnie w działalności usługowej i w pracy kierowników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 115, s. 100-109
Keywords: emocje w organizacji; inteligencja wieloraka; inteligencja emocjonalna; empatia; kierownicy