Źródła wiedzy w pracy mobilnej i wybrane problemy ich wykorzystania - Pawełoszek-Korek, Ilona (Knowledge Sources in Mobile Work and Selected Problems of their Usage, 2010)
Obecnie zmienia się pojęcie miejsca pracy - ludzie spędzają coraz większą ilość czasu poza fizycznymi granicami przedsiębiorstwa, często pracując w sposób mobilny, z klientami lub partnerami biznesowymi z innych organizacji. W efekcie pracownicy mają coraz mniej możliwości interakcji "twarzą w twarz" ze swoimi kolegami z pracy. W artykule opisano problemy dostępu do źródeł wiedzy w pracy mobilnej, zdiagnozowane za pomocą badań ankietowych i wywiadów kwestionariuszowych przeprowadzonych w grupie 78 pracowników mobilnych różnych branż. Zasugerowano także rozwiązania technologiczne, które mogą poprawić dostęp do wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 252-262
Keywords: praca mobilna; wiedza; źródła wiedzy; pracownicy wiedzy