Możliwości zastosowania aplikacji internetowych w procesie realizacji łańcucha dostaw w małym i średnim przedsiębiorstwie - Krasicki, Jakub (Opportunities of Implementation of Web-Based Applications in the Supply Chain Process in the Small and Medium-Size Enterprise, 2010)
Łańcuch dostaw jest kluczowym obszarem funkcjonowania większości firm. Najczęściej przebiega przez wiele zaangażowanych podmiotów, które korzystają z własnych rozwiązań informatycznych. W związku z tym wymiana informacji wzdłuż sieci dostaw jest utrudniona. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie w łańcuchu dostaw aplikacji internetowych, które są oparte na otwartych technologiach. Umożliwia to automatyczną wymianę informacji pomiędzy różnymi systemami i redukuje nadmiarowość oraz błędy popełniane podczas wprowadzania danych do systemów. Autor skupił się na sektorze małych i średnich przedsiębiorstw, ponieważ w tego rodzaju firmach często brakuje zasobów finansowych i informacyjnych, aby nowoczesne technologie mogły być skutecznie wdrożone.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 179-191
Keywords: aplikacje internetowe; łańcuch dostaw; zastosowanie aplikacji internetowych