Udział bibliotek uczelnianych w festiwalach nauki jako forma działalności popularyzatorskiej na przykładzie Biblioteki Głównej UEW - Haryłek, Magdalena; Jaworowska, Ewelina (Participation of University Libraries in Science Festivals as a Form of Popularizing Activity on the Example of the Main Library of Wroclaw University of Economics and Business, 2023)
W artykule omówiono festiwale nauki odbywające się w Polsce oraz rolę, jaką odgrywają w popularyzowaniu wiedzy. Scharakteryzowano najistotniejsze wydarzenia tego typu organizowane w naszym kraju. Największą uwagę skupiono na Dolnośląskim Festiwalu Nauki i uczestnictwie w nim wrocławskich bibliotek naukowych. Omówiono biblioteczne imprezy festiwalowe z ostatnich pięciu lat, porównując ofertę wydarzeń stacjonarnych oraz spotkań online, których organizacja została wymuszona z powodu panującej pandemii. Położono szczególny nacisk na aktywności odbywające się w Bibliotece Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Haryłek, M. i Jaworowska, E. (2022). Udział bibliotek uczelnianych w festiwalach nauki jako forma działalności popularyzatorskiej na przykładzie Biblioteki Głównej UEW. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 166-177). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: Dolnośląski Festiwal Nauki; festiwale nauki; popularyzacja nauki; biblioteka naukowa; science festivals; knowledge popularization; science library; Lower Silesian Science Festival