Kolekcja starych druków w zbiorach Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i jej proweniencje - Rogalińska, Agnieszka (A Collection of Old Prints in Book Resources of the Main Library of Wroclaw Universityof Economics and Business and its Provenances, 2023)
Artykuł stanowi podsumowanie kilkuletnich badań nad kolekcją starych druków w Bibliotece Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ze szczególnym uwzględnieniem wyników badań proweniencyjnych. Omówiono w nim kwestie teoretyczne badań proweniencyjnych. Przedstawiono dwie grupy książek: polonika i książki przejęte ze zlikwidowanej Izby Przemysłowo-Handlowej we Wrocławiu. Zaprezentowano właścicieli książek pochodzących z różnych regionów Polski i spoza jej granic. Przedstawiono historię Izby Przemysłowo-Handlowej oraz jej księgozbiór na podstawie zachowanego katalogu jej zbiorów. Wskazano na konieczność kontytuowania badań i problemy z nimi związane: brak narodowej bazy proweniencji oraz brak polskiej normy opisu proweniencyjnego. Kolekcja jest ciekawą częścią zbiorów Biblioteki i może być wykorzystana do celów naukowych, edukacyjnych i marketingowych.
Rogalińska, A. (2022). Kolekcja starych druków w zbiorach Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i jej proweniencje. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 132-154). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: biblioteki naukowe; zbiory specjalne; stare druki; znaki własnościowe książek; Biblioteka Izby Przemysłowo-Handlowej; historia; research libraries; special collections; early printed books; book ownership marks; Library of the Chamber of Industry and Commerce; history