Zarządzanie kolekcją zbiorów elektronicznych w bibliotekach polskich uczelni wyższych na tle współczesnych trendów światowych – rekonesans badawczy - Kościewicz, Dawid; Żmigrodzka-Ryszczyk, Kinga (Electronic Resources Collection Management in Polish Academic Libraries Againstthe Contemporary Global Trends – a Research Reconnaissance, 2023)
Celem badania było określenie współczesnych wyzwań w zarządzaniu kolekcją zbiorów elektronicznych biblioteki akademickiej. Autorzy wykorzystali przegląd najnowszej literatury przedmiotu oraz badanie ankietowe. W artykule dokładnie omówiono współczesne formy rozwoju kolekcji zbiorów elektronicznych (CM, DDA, ABCD, EBA, TERMS). Przedstawiono również szereg case studies z uczelni zagranicznych. W oparciu o przegląd literatury oraz doświadczenia autorów przygotowano formularz ankiety, rozesłany następnie do bibliotek polskich publicznych uczelni wyższych. Odpowiedzi otrzymano od 50 instytucji. Wyniki pokazują, że polskie biblioteki stosują elementy nowoczesnych form zarządzania kolekcją, ale podejście w pełni systemowe jest wyzwaniem przyszłości. Autorzy artykułu za kluczowe uznają podejmowanie przez biblioteki starań o budowanie kapitału relacyjnego z decydentami uczelni. Lepsze zrozumienie uwarunkowań zarządzania kolekcją zbiorów elektronicznych w realiach polskich wymaga dalszych badań.
Kościewicz, D. i Żmigrodzka-Ryszczyk, K. (2022). Zarządzanie kolekcją zbiorów elektronicznych w bibliotekach polskich uczelni wyższych na tle współczesnych trendów światowych – rekonesans badawczy. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 110-131). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: biblioteka akademicka; zarządzanie kolekcją; ankieta; academic library; collection management; survey