Jak nas widzą, tak nas piszą – analiza publikacji pracowników UEW w bazie Web of Science - Dramińska, Agnieszka; Kasprzyk-Machata, Joanna (As They See Us, They Write Us – an Analysis of the Publications of the WUEB Employees in the Web of Science Database, 2023)
Celem artykułu jest określenie efektywności naukowej pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w ciągu 75 lat istnienia uczelni w oparciu o bibliometryczną bazę danych Web of Science. Szczegółowa analiza dorobku naukowego afiliowanego do UEW ma na celu wskazanie, jak jest on postrzegany na świecie, oraz zbadanie jego wpływu na światowy obieg naukowy. W artykule wskazano najczęściej cytowane publikacje, wiodące dziedziny wiedzy, w ramach których publikują naukowcy związani z uczelnią oraz nakreślenie obrazu współpracy na arenie międzynarodowej.
Dramińska, A. i Kasprzyk-Machata, J. (2022). Jak nas widzą, tak nas piszą – analiza publikacji pracowników UEW w bazie Web of Science. W: B. Chrapczyńska, M. Świrad (red.), Funkcjonowanie biblioteki naukowej w zmieniającym się otoczeniu społecznym (s. 11-38). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: bibliometria; dorobek publikacyjny; produktywność naukowa; uczelnia; Web of Science; bibliometrics; publication output; scientific productivity; university