Ocena efektywności ekonomicznej projektów automatyzacji systemów rozliczeń na przykładzie centrum finansowego międzynarodowego koncernu branży motoryzacyjnej - Dyczkowski, Mirosław (Assessing Economic Effectiveness of Projects Consisting in Automating of Settlements Systems - the Example of a Financial Centre of an International Automotive Company, 2010)
Pogorszenie sytuacji gospodarczej spowodowało, że coraz częściej istotnym elementem studiów wykonalności projektów informatycznych jest ocena ich efektywności ekonomicznej. W artykule przedstawiono istotę takiej oceny na przykładzie systemu automatyzacji rozliczeń w łańcuchu dostaw. Projekt, którego celem jest automatyzacja transakcji logistycznych na bazie technologii EDI, jest realizowany w zlokalizowanym w Polsce centrum finansowym międzynarodowego koncernu branży motoryzacyjnej. Główną przesłanką jego zainicjowania były rosnące koszty obsługi procesów rozliczeń oraz trudności przeniesienia na rynek polski (ze względu na ograniczenia formalnoprawne) stosowanych w innych krajach (m.in. w Niemczech, Francji i Hiszpanii) rozwiązań typu self-billing opartych na dyrektywach unijnych (m.in. 2001/115/EC i 2006/112/EC), normach europejskich dotyczących fakturowania (CWA15668:2007) i standardach branżowych (m.in. VBA4908). Główną częścią opracowania jest szczegółowa ocena efektywności ekonomicznej projektu oparta na podejściu CBA (cost-benefits analysis) i dyskontowych miarach finansowych NPV i IRR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 92-102
Keywords: efektywność projektów informatycznych; metody pomiaru i oceny efektywności; automatyzacja systemów rozliczeń; informatyzacja centrów finansowych