Interaktywna wizualizacja wspomagająca eksplorację danych. Kierunki dalszych badań - Dudycz, Helena (Interactive Visualization Supporting Data Exploration. Directions for Further Research, 2010)
Kadra kierownicza oczekuje od wizualizacji nie tylko realizacji funkcji prezentacyjnej, ale również wspomagania w przeprowadzaniu różnego rodzaju analiz danych, w tym również w procesie eksploracji danych w celu zbadania alternatywnych wariantów rozwiązania problemu decyzyjnego. Celem niniejszego artykułu jest wskazanie zagadnień wymagających przeprowadzania badań weryfikujących zastosowanie interaktywnej wizualizacji w eksploracji danych. W związku z tym najpierw omówiono proces wizualnej eksploracji danych, następnie scharakteryzowano proces wizualnej analizy danych. Efektywność tych operacji zależy od właściwego doboru metod i technik wizualizacji, dlatego w kolejnym punkcie omówiono typologie metod wizualizacji w kontekście eksploracji danych. Na zakończenie niniejszego artykułu przedstawiono badania prowadzone nad wykorzystaniem mapy pojęć w wizualnej eksploracji danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 119, s. 81-91
Keywords: wizualizacja; wizualna eksploracja danych; wizualna analiza danych