Opory przepływu powietrza w złożu pulsofluidalnym z cyklicznie przemieszczanym strumieniem gazu w komorze zraszanej - Pieczaba, Bartosz; Statkiewicz, Karol (Pressure Drop in the Sprinkling Chamber with Pulsed Fluidized Bed with Cyclically Relocated Gas Stream, 2010)
Wiele procesów technologicznych wymaga określonych parametrów powietrza, w jakich ich przebieg jest najefektywniejszy (tzw. klimatyzacja przemysłowa). Jednocześnie obserwujemy stale rosnące wymagania użytkowników pomieszczeń (tzw. klimatyzacja komfortu). W urządzeniach klimatyzacyjnych następuje termodynamiczne uzdatnienie powietrza zewnętrznego do stanu, w jakim ma być nawiewane do pomieszczeń. Jednym z podstawowych procesów uzdatniania powietrza jest jego nawilżanie (oprócz ogrzewania, chłodzenia i osuszania). Celem pracy jest przedstawienie nowej metody nawilżania powietrza w klimatyzacjach przemysłowych. Zaadaptowano układ pulsofluidalny z cyklicznie przemieszczanym strumieniem gazu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 197-203
Keywords: nawilżanie powietrza; klimatyzacja; układ pulsofluidalny