Technologiczne i systemowe uwarunkowania w funkcjonowaniu wybranej okręgowej spółdzielni mleczarskiej na podstawie produkcji mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,2% - Pawlak, Wioleta; Lesiów, Tomasz (Technology and System Conditions in the Functioning of the Selected District Dairy Cooperative on the Basis of Milk UHT Fat Content 3.2% Production, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcjonowania systemu bezpieczeństwa żywności w wybranej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej na przykładzie produkcji mleka UHT 3,2%. Przedstawiono punkty krytyczne w odniesieniu do produkcji mleka UHT 3,2% wraz z organizacją i technologią wytwarzania. Wskazano wartość odżywczą mleka UHT 3,2%. Zaobserwowano, że dokumentacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który funkcjonuje w Zakładzie, jest prowadzona poprawnie. Wszystkie niedoskonałości, które występują w obrębie funkcjonowania systemu, są uwarunkowane w dużej mierze brakiem wiedzy personelu, jego odpowiedniego przeszkolenia oraz świadomości. Wskazano także na konieczność ciągłego doskonalenia procesu motywacyjnego, stylu kierowania, kompetencji, świadomości i zaangażowania całego personelu OSM.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 149-165
Keywords: mleko UHT 3,2%; technologia produkcji; system bezpieczeństwa żywności; motywowanie pracowników