Ocena stabilności, podatności na proteolizę oraz efektu enteropatogennego enterotoksyn SEC i SEL - Gonet Magdalena (Staphylococcus aureus oraz Staphylococcus epidermidis, 2023)
W pracy porównano wybrane właściwości SECepi wytwarzanej przez S. epidermidis z najbliższym, pod względem podobieństwa sekwencji, ortologiem S. aureus, tj. SEC3 i odległym ortologiem, tj. SECbov, a także SELepi wytwarzanej przez S. epidermidis z SEL wytwarzaną przez S. aureus.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: enterotoksyny gronkowcowe; S. aureus; S. epidermidis; gronkowce koagulazo-ujemne; stabilność białek; ograniczona proteoliza; model mysi; histopatologia