Znaczenie usług w rozwoju regionalnym - Nowak, Robert (Importance of Services in Regional Development, 2010)
Kluczową rolę we współczesnej polityce regionalnej odgrywa stymulowanie zrównoważonego rozwoju regionalnego zmierzającego do niwelowania dysproporcji pomiędzy poszczególnymi regionami. Przemiany społeczno-gospodarcze stwarzają konieczność spojrzenia na tę problematykę przez pryzmat różnych procesów zmieniających oblicze funkcjonowania systemu gospodarczego. Jednym z nich jest serwicyzacja gospodarki Wzrost znaczenia usług w gospodarce skutkuje przyspieszeniem rozwoju gospodarczego i korzystnie wpływa na zamożność społeczeństw. W artykule autor podejmuje próbę scharakteryzowania roli usług w gospodarce poszczególnych regionów oraz w wyrównywaniu dysproporcji między regionami najlepiej i najsłabiej rozwiniętymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 299-310