Ocena zróżnicowania dynamiki PKB per capita w europejskiej przestrzeni regionalnej z wykorzystaniem klasyfikacji z medianą - Markowska, Małgorzata (Evaluation of GDP per capita Dynamics Diversification in the European Regional Space Using Classification with a Median, 2010)
W pracy dokonano klasyfikacji 271 regionów UE szczebla NUTS-2 z wykorzystaniem statystyk pozycyjnych ze względu na dynamikę PKB per capita w latach 1995-2006 oraz oceny pozycji regionów Polski w tym uporządkowaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 206-215