Ścieżki rozwoju regionów w Polsce we współczesnej gospodarce - Rynio, Dorota (Region Development Paths in Poland in the Contemporary Economy, 2010)
W Polsce utrzymuje się zróżnicowanie w poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego regionów. Zadania z zakresu spójności społecznej, gospodarczej i terytorialnej są przedmiotem wsparcia UE. Zmniejszanie różnic w rozwoju, podnoszenie poziomu życia w regionach oraz wzrost atrakcyjności obszaru wymagają określenia indywidualnej ścieżki rozwoju. Władze regionów opracowują ścieżkę rozwoju, biorąc pod uwagę czynniki otoczenia, zaangażowanie liderów i specyfikę obszaru oraz tradycje historyczne. Priorytety ogólne regionów są często zbieżne w skali zarówno kraju, jak i UE, różnice w celach są widoczne na poziomie endogenicznych czynników rozwoju, które decydują o ich indywidualnym charakterze i ścieżce rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 173-183