Regionalne aspekty rozwoju rynku pracy w Portugalii w świetle integracji europejskiej - Piecuch, Jakub (Regional Aspects of Labour Market Development in Portugal in the Light of European Integration, 2010)
Portugalia należy do grup państw, które od momentu integracji ze strukturami Unii Europejskiej po dzień dzisiejszy uzyskują pomoc strukturalną w największym zakresie. Jednocześnie jest to kraj, który w ciągu ponad dwudziestu lat członkostwa nie tylko nie rozwiązał swych problemów gospodarczych, ale dodatkowo coraz większe problemy pojawiają się na funkcjonującym w miarę dobrze do tej pory rynku pracy. Celem artykułu jest przedstawienie przemian dokonujących się na rynku pracy w portugalskich regionach oraz wskazanie czynników, które stanowiły istotną barierę na drodze rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 154-163