Pomiar wpływu kapitału ludzkiego na poziom rozwoju gospodarczego polskich regionów - Skrodzka, Iwona (Measurement of the Human Capital Influence on the Level of Economic Development of Polish Regions, 2010)
W artykule zostały zaprezentowanie zastosowanie modelowania miękkiego do pomiaru wpływu kapitału ludzkiego na poziom rozwoju gospodarczego polskich regionów. W ramach artykułu zbudowany został model miękki na podstawie danych przekrojowych dla polskich województw z roku 2006. Głównym wnioskiem wypływającym z przeprowadzonej analizy jest to, że kapitał ludzki miał w roku 2006 dodatni, istotny statystycznie wpływ na poziom rozwoju gospodarczego. W artykule dokonano również uporządkowania regionów pod względem zasobów kapitału ludzkiego oraz poziomu rozwoju gospodarczego województw w 2006 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 107-118