Rozwój zrównoważony i konkurencyjność regionów - rozważania teoretyczne - Kruk, Hanna; Waldziński, Dariusz (Sustainable Development and Competitiveness of Regions - Theoretical Considerations, 2010)
Współcześnie wymienia się dwie alternatywne ścieżki rozwoju prowadzące do zwiększenia dobrobytu społecznego i rozwoju regionu. Jedną z nich jest rozwój trwały i zrównoważony, a drugą - wzrost konkurencyjności. Jednak niektórzy ekonomiści uważają, że te dwie drogi wykluczają się wzajemnie. Celem tego artykułu jest zaprezentowanie podobieństw i różnic istniejących między pojęciami: rozwój zrównoważony oraz konkurencyjność regionów. Jako podsumowanie przedstawiono porównanie tych pojęć w odniesieniu do różnorodnych kryteriów oraz potencjalne szanse i ograniczenia w rozwoju regionalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 87-96