Innowacyjność a dynamika rozwoju gospodarczego w regionach europejskich - próba oceny - Strahl, Danuta (Innovation vs. Dynamics of Economic Growth in European Regions - Assessment Attempt, 2010)
Artykuł przedstawia wyniki badań zależności między dynamiką rozwoju gospodarczego ilustrowaną dynamiką PKB per capita na szczeblu regionalnym a innowacyjnością (typu Input oraz Output) z wykorzystaniem współczynników korelacji. Wskazano, iż w europejskiej przestrzeni regionalnej szczebla NUTS-2 zależność między dynamiką rozwoju gospodarczego a innowacyjnością jest zauważalna, a związek między badanymi kategoriami jest bardziej wyrazisty w krajach z rozszerzenia UE w roku 2004. Może to oznaczać, iż regiony tych państw otrzymały implus rozwojowy z tytułu rozszerzenia i zainwestowały w nakład na innowacyjność.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 11-22