Wpływ zmian w podatku dochodowym od osób fizycznych na dochody gmin w latach 2004-2008 - Ślebocka, Magdalena (Effect of Changes in Personal Income Tax on Revenues of Municipalities in the Years 2004-2008, 2010)
Sprawne funkcjonowanie samorządu terytorialnego wiąże się z koniecznością posiadania przez jednostkę odpowiednich środków pieniężnych. Jednym z podstawowych źródeł dochodów JST, w tym także gmin, są dochody uzyskane z tytułu udziałów w podatku dochodowym od osób fizycznych. System udziałów podatkowych polega na tym, że państwo i gmina mają ustalone procentowo udziały we wpływach, które pochodzą z eksploatacji danego podatku. Niniejszy artykuł jest próbą analizy, jak zmiany wprowadzone przez ustawodawcę w podatku dochodowym od osób fizycznych wpływają na wysokość dochodów budżetów gmin z tytułu udziału w podatku dochodowym od osób fizycznych. Badaniu poddano m.in. wielkość PKB, dochody budżetu państwa z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych oraz dochody budżetów gmin z tego podatku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 762-772
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; dochody gmin