Wielkość oraz struktura wydatków społecznych w krajach Unii Europejskiej - Stańko, Aneta (The Level and Structure of Social Protection Expenditure in European Union Countries, 2010)
W artykule przedstawiono analizę poziomu oraz struktury wydatków społecznych w krajach Unii Europejskiej. Występują poważne różnice w poziomie wydatków społecznych, wyrażanych jako % PKB między państwami członkowskimi UE. Różnice te są jeszcze bardziej widoczne po przeliczeniu omawianych wydatków na mieszkańca. Kraje członkowskie mają wyraźnie różne systemy finansowania wydatków społecznych: z jednej strony dominuje finansowanie rządowe, z drugiej zaś - koncept ubezpieczeniowy. Transfery społeczne stanowią przeważającą część wydatków społecznych, a wśród nich przeważają świadczenia emerytalne oraz wydatki na ochronę zdrowia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 726-739
Keywords: wydatki społeczne; transfery społeczne; ubóstwo