Samodzielność dochodowa gmin francuskich - Stabryła-Chudzio, Katarzyna (Fiscal Autonomy of the French Communes, 2010)
Samodzielność finansowa jednostek samorządu terytorialnego jest silnie związana z przyjętym w danym kraju modelem organizacji terytorialnej. W zależności od ukształtowanego systemu powiązań i relacji z organami władzy centralnej w każdym kraju przyjęto pewien zakres gwarancji zapewniających określony status niezależności. Gminy we Francji stanowią najniższy poziom samorządu terytorialnego. Jednocześnie ich liczba i rozdrobnienie są elementem wyróżniającym je w Unii Europejskiej. Niezależnie jednak od wielkości gminy w każdej z nich znajdują się przedstawiciele władz lokalnych w postaci mera i rady gminnej. W niniejszym artykule autorka prezentuje strukturę dochodów gminy francuskiej na tle innych państw członkowskich Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 703-715
Keywords: samorząd terytorialny; samodzielność dochodowa; gminy francuskie