Wpływ preferencji podatkowych na poziom progresywnego opodatkowania osób fizycznych - Sosnowski, Michał (The Impact of Tax Reliefs on the Level of Progressive Taxation of Individuals, 2010)
W artykule omawiany jest problem oddziaływania ulg podatkowych na poziom progresywnego opodatkowania dochodów w podatku dochodowym od osób fizycznych. Zaprezentowano tu rodzaje, wielkość i strukturę stosowanych w latach 2000-2008 ulg podatkowych, a następnie nominalny i efektywny poziom stawek podatkowych. W konkluzji stwierdzono, że brak wyraźnego efektu łagodzenia progresji w stosowaniu preferencji podatkowych powoduje nierównomierne rozłożenie ciężarów podatkowych. Tym samym w analizowanym okresie stosowany system ulg podatkowych nie był optymalny i mógł negatywnie oddziaływać na zachowania podatników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 688-702
Keywords: polityka fiskalna; polityka podatkowa; podatek dochodowy; ulgi podatkowe