Ceny transferowe - Schneider, Karol (Transferrable Prices, 2010)
Artykuł przedstawia podstawowe problemy związane ze stosowaniem cen transferowych przez zagraniczne podmioty gospodarcze posiadające w Polsce swoje filie lub oddziały. Problemem jest też masowe unikanie płacenia podatków dochodowych, ujemny wpływ na bilans płatniczy oraz obniżanie wpływów budżetowych związanych z działalnością tych podmiotów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 615-625
Keywords: polityka gospodarcza; prawo podatkowe; rachunkowość