Rating jako instrument zarządzania długiem jednostki samorządu terytorialnego - Poniatowicz, Marzanna (Ratings as an Instrument of Local Authority Debt Management, 2010)
Obserwowana ostatnio w Polsce wysoka dynamika wzrostu zadłużenia sektora samorządowego powoduje, że szczególnego znaczenia nabiera problematyka optymalnego zarządzania długiem lokalnym. Jednym ze sposobów określenia zdolności jednostki samorządu terytorialnego do spłaty zaciąganych zobowiązań finansowych, niestety wciąż mało popularnym w Polsce, jest rating komunalny. Celem opracowania jest analiza uwarunkowań ekonomicznych związanych z wykorzystaniem tego instrumentu zarządzania długiem przez polskie jednostki samorządu terytorialnego, a także identyfikacja jego podstawowych zalet i wad, zwłaszcza w kontekście specyfiki sektora samorządowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 578-591
Keywords: dług samorządu terytorialnego; zarządzanie długiem; rating komunaln; agencja ratingowa