Podatek dochodowy od osób fizycznych prowadzących pozarolniczą działalność na zasadach ogólnych : progresywny czy liniowy? - Podstawka, Marian; Deresz, Agnieszka (Income Tax Imposed on Individual Taxpayers Running their Own Business, Excluding Farming, Based on General Rules : Progressive or Linear?, 2010)
W opracowaniu tym rozważania na temat podatku dochodowego od osób fizycznych skupiono na podatku opłacanym na zasadach ogólnych według progresywnej skali podatkowej oraz według stawki liniowej 19% od dochodów uzyskiwanych z pozarolniczej działalności gospodarczej. Biorąc pod uwagę dwa wymienione sposoby opłacania podatku dochodowego, podjęto próbę oceny, który z nich jest korzystniejszy dla podatnika z uwagi na wysokość płaconego podatku. Za okres objęty oceną przyjęto lata 2008-2010.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 566-577
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; zasady ogólne według progresywnej skali podatkowej; zasady ogólne według stawki liniowej 19%; pozarolnicza działalność gospodarcza