Dyskusyjne problemy zarządzania finansami publicznymi - Piotrowska-Marczak, Krystyna (Disputable Issues in Public Finance Management, 2010)
Rozważania zawarte w niniejszym artykule koncentrują się na kontrowersyjnych kwestiach dotyczących zarządzania finansami publicznymi. Główne kwestie skoncentrowano na następujących zagadnieniach: 1. przedstawieniu tezy, że finansowanie zadań publicznych narzuca imperatyw zarządzania finansami publicznymi, 2. wskazaniu płaszczyzn sprzeczności wyboru strategii przeznaczenia środków publicznych, 3. określeniu specyfiki zarządzania środkami publicznymi, 4. prezentacji roli tradycyjnego i zadaniowego planowania budżetowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 557-565
Keywords: istota zarządzania środkami publicznymi; strategia wykorzystania środków publicznych