Finanse samorządu terytorialnego a koncepcje rozwoju lokalnego i regionalnego - Patrzałek, Leszek (Finances of Local Government vs. Local and Regional Development, 2010)
W artykule podjęto próbę wykazania związków między interwencją władz samorządowych a funkcjonowaniem systemu finansów samorządu terytorialnego. O zakresie i skuteczności oddziaływania władz samorządowych na rozwój lokalny i regionalny przesądzają instrumenty dochodowe i wydatkowe, którymi mogą dysponować władze samorządowe w zależności od podziału kompetencji i uprawnień między instytucje rządowe i samorządowe. Autor podkreśla funkcje i znaczenie władz regionalnych i budżetu samorządu regionalnego we wspieraniu rozwoju lokalnego i regionalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 549-556
Keywords: interwencjonizm władz samorządowych; instrumenty dochodowe i wydatkowe; budżet samorządu regionalnego