Systemy emerytalne w krajach OECD - Olejnik, Iwona (Old-Age Pension Systems in OECD Countries, 2010)
Artykuł prezentuje systemy emerytalne funkcjonujące w krajach OECD, przyczyny wzrostu zainteresowania tymi systemami oraz niezbędne kierunki reform. Jak wynika z przeprowadzonych badań, w analizowanych krajach propaguje się system emerytalny oparty na trzech filarach, mających różną hierarchię ważności. Są to z reguły: publiczne programy emerytalne, zakładowe plany emerytalne oraz oszczędnościowe indywidualne plany emerytalne. Spośród krajów OECD najwyższe fundusze emerytalne posiadają USA, ale biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców danego kraju, największymi aktywami przypadającymi na jedną osobę charakteryzują się Islandia, Szwajcaria, Holandia oraz Australia. W badanych krajach występuje nie dość proporcjonalne ich rozmieszczenie względem liczby ludności - czyli fundusze te skoncentrowane są głównie w kilku krajach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 539-548
Keywords: systemy i fundusze emerytalne; kraje OECD