Zwolnienia w podatku od nieruchomości stanowiące regionalną pomoc inwestycyjną w gminach wiejskich województwa lubelskiego - Miszczuk, Magdalena (Exemptions from Property Tax Constituting Regional Investment Aid for Enterprises in Rural Districts of Lubelskie Voivodeship, 2010)
Jednym z możliwych sposobów uchwalania zwolnień w podatku od nieruchomości, bez konieczności uzyskiwania notyfikacji Komisji Europejskiej, jest uwzględnienie Rozporządzenia Rady Ministrów wprowadzonego w 2008 r., dotyczącego regionalnej pomocy inwestycyjnej. Celem artykułu zatem jest zbadanie, czy gminy wiejskie województwa lubelskiego wprowadziły nowe zwolnienia w podatku w oparciu o przepisy tego rozporządzenia. Przedmiotem badania jest również to, czy uchwały wprowadzające zwolnienia od podatku od nieruchomości różnią się istotnie, a więc stanowią swoisty instrument zachęty dla przedsiębiorstw do lokalizacji na terenie danej gminy. Analiza uchwał 172 gmin wskazuje, iż tylko 4 z nich wprowadziły nowe uregulowania w związku ze zmianą rozporządzenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 527-538
Keywords: podatek od nieruchomości; regionalna pomoc inwestycyjna; gminy wiejskie