Postawy rolników wobec możliwości pozyskiwania środków w ramach pomocy publicznej na obszarze województwa zachodniopomorskiego - Mejszelis, Monika; Zuzek, Dagmara (Farmers' Attitudes Towards Possible Acquisition of Public Assistance Funds in the Zachodniopomorskie Province, 2010)
Wykorzystanie przez rolników wsparcia z funduszy publicznych ma wzmocnić ekonomicznie gospodarstwa rolne, zwiększyć konkurencyjność sektora rolno-spożywczego oraz zapewnić możliwość różnicowania działalności gospodarczej dla pozyskania i stworzenia alternatywnych źródeł dochodów mieszkańców wsi. Podejmując badania, przyjęto założenie, że największe korzyści osiągają beneficjanci funduszy publicznych o największym potencjale rozwojowym. W artykule skupiono się na przyszłych zmianach w gospodarstwach rolnych oraz absorpcji środków publicznych w ramach wsparcia poszczególnych grup rolników i ich gospodarstw, dostępie do informacji o możliwościach uzyskania wsparcia, a także zainteresowaniu rolników kursami i szkoleniami dokształcającymi. Badaniem zostali objęci losowo wybrani rolnicy i ich rodziny, których gospodarstwo nie przekracza 300 ha.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 499-515
Keywords: pomoc publiczna; postawy rolników; sektor rolno-spożywczy