Możliwości inwestycyjne unijnych samorządów w latach 2005-2008 - Markowska-Bzducha, Ewa (Local Governments' Own Investment Potential in the European Union Countries, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest analiza zmian w poziomie własnego potencjału inwestycyjnego samorządów terytorialnych 27 krajów UE. Dla zapewnienia porównywalności danych analizowane kategorie gospodarki finansowej samorządów przedstawiono w ujęciu per capita. Badaniem objęto lata 2005-2008. Podstawę rozważań stanowiły dane pozyskane z Eurostatu. Przeprowadzona analiza pokazała, iż w ciągu badanych 4 lat w większości krajów nastąpił co prawda wzrost możliwości inwestycyjnych samorządów, jednak miał on miejsce w pierwszych latach badanego okresu. W ostatnim, 2008 r., który był jednocześnie pierwszym rokiem kryzysu gospodarczego, w większości badanych krajów nastąpiło obniżenie tempa wzrostu samorządowych dochodów i zwiększenie tempa wzrostu bieżących wydatków, a w rezultacie spadek własnego potencjału inwestycyjnego samorządów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 488-498
Keywords: potencjał inwestycyjny; dochody; bieżące wydatki