Rezultaty działalności Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - Małachowski, Krzysztof (Effects of Kostrzyńsko-Slubicka Special Economic Zone Activity, 2010)
Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna, położona w bezpośrednim sąsiedztwie Republiki Federalnej Niemiec, powstała w 1997 r. i jest dziś czwartą co do wielkości w Polsce. Od początku istnienia obszar strefy zwiększył się niemal dwukrotnie i na koniec grudnia 2009 r. jej powierzchnia całkowita wynosiła 1258,3 ha, rozlokowane w trzech województwach: lubuskim, zachodniopomorskim i wielkopolskim. Do tego czasu wydano 178 zezwoleń na działalność gospodarczą w K-SSSE. Działalność prowadziło tutaj 70 firm - głównie z branży papierniczej, wyrobów z gumy i tworzyw sztucznych, drzewnej oraz przedstawiciele branży motoryzacyjnej, a liczba zatrudnionych systematycznie wzrastała i wynosiła 15,6 tys. osób. Zgodnie z ustawą o specjalnych strefach ekonomicznych, Kostrzyńsko-Słubicka Specjalna Strefa Ekonomiczna będzie funkcjonować do 2020 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 475-487
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; polityka regionalna; rozwój regionalny