Ocena poziomu zadłużenia samorządów lokalnych - Łukomska-Szarek, Justyna (Evaluation of the Debt in Local Self-Governments, 2010)
Niski poziom rozwoju infrastruktury technicznej wynikający z wieloletnich zaniechań inwestycyjnych wymaga obecnie od samorządów lokalnych dużych nakładów finansowych. Niestety nieadekwatność dochodów do możliwości finansowych, jeśli chodzi o realizację zaplanowanych zadań, wpływa często na powstanie deficytu budżetowego i konieczność zaciągania nowych zobowiązań. Samorządy lokalne powinny więc prawidłowo zarządzać długiem, by utrzymać płynność finansową na odpowiednim poziomie, a zarazem móc prowadzić intensywną działalność inwestycyjną. W artykule tym podjęto próbę oceny poziomu zadłużenia samorządów gminnych w latach 1999-2008. Przedmiotem dociekań naukowych jest przedstawienie podstawowych pojęć z omawianej tematyki, zwłaszcza w zakresie zmian wprowadzonych nową ustawą z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 464-474
Keywords: zadłużenie; samorząd terytorialny; deficyt budżetowy; wskaźniki zadłużenia