Catalyst - zmiana jakościowa na polskim rynku obligacji komunalnych - Łękawa, Zofia (Catalyst - a Qualitative Change in the Polish Municipal Bond Market, 2010)
Na polskim rynku obligacji komunalnych ma miejsce stały wzrost zarówno wartości emisji obligacji komunalnych, jak i liczby ich emitentów, ale niepubliczny charakter emisji, z gwarancją organizatora sprzyjał przekształcaniu się zobowiązań w parakredyty. Ponadto brak rynku wtórnego, procedur i obiegu informacji to najistotniejsze ograniczenia rynku obligacji komunalnych. Organizacja rynku obligacji komunalnych zmieniła się po uruchomieniu przez GPW w Warszawie nowego rynku obligacji Catalyst. Zorganizowanie obrotu wtórnego obligacji komunalnych otwiera nowe możliwości dla inwestorów i emitentów. Pojawiła się też możliwość lokowania wolnych środków w obligacje samorządowe przez większą niż dotąd grupę inwestorów instytucjonalnych i indywidualnych. Jednostki samorządu terytorialnego mają szansę na pozyskanie tańszych środków na inwestycje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 454-463
Keywords: finansowanie jednostek samorządu terytorialnego; obligacje komunalne; rynek GPW Catalyst