Koncentracja na rynku otwartych funduszy emerytalnych - Leśna-Wierszołowicz, Elwira (Concentration on the Open Pension Funds Market, 2010)
Artykuł zawiera opis wszystkich powszechnych towarzystw emerytalnych oraz otwartych funduszy emerytalnych funkcjonujących obecnie w Polsce. W artykule omówiono wszelkie połączenia i przejęcia podmiotów na rynku PTE. Przedstawiono również pomiar koncentracji rynku OFE w latach 1999-2009 przy wykorzystaniu współczynnika koncentracji CR3 oraz współczynnika Herfindahla-Hirschmanna (HHI).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 444-453
Keywords: połączenia i przejęcia na rynku PTE; koncentracja na rynku funduszy emerytalnych; współczynnik koncentracji CR3; współczynnik koncentracji Herfindahla-Hirschmanna (HHI)