Świadczenie usług komunalnych a zadania własne gminy - Kwarcińska, Agnieszka (Providing Utilities and Own Objectives of a Commune, 2010)
Usługi komunalne stanowiące część usług publicznych powiązane są z koniecznością realizacji przez gminę jej zadań własnych, mających charakter użyteczności publicznej. Znaczenie zadań własnych gminy przekłada się bezpośrednio na rangę świadczenia usług komunalnych oraz ich specyficzne uwarunkowania, do których można przede wszystkim zaliczyć: konieczność zapewnienia ich realizacji, powszechną dostępność, specyficzne sposoby i formy ich świadczenia, a także swoiste sposoby odpłatności. Postulat powszechnej dostępności może być z kolei rozpatrywany w aspekcie: ekonomicznym, czasowym, przestrzennym i informacyjnym. Świadczenie usług komunalnych może odbywać się w sposób rynkowy, nierynkowy bądź quasi-rynkowy i przybierać różne formy organizacyjne i być rozmaicie opłacane.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 432-443
Keywords: zadania własne gminy; usługi publiczne; usługi komunalne