Rola krajowych zamkniętych funduszy inwestycyjnych w planowaniu podatkowym - Krupa, Dorota Marzena (The Role of Domestic Closed-End Investment Funds in Tax Planning, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie tych aspektów inwestowania w zamknięte fundusze inwestycyjne, które są związane z planowaniem podatkowym. Zamknięte fundusze inwestycyjne są produktem tworzonym w odpowiedzi na indywidualne potrzeby zamożnych inwestorów. W ostatnich trzech latach widoczna była szczególna dynamika w segmencie zamkniętych funduszy inwestycyjnych, w szczególności funduszy emitujących niepubliczne certyfikaty inwestycyjne. Na potrzeby artykułu przeanalizowano najnowsze raporty i badania opublikowane przez Izbę Zarządzających Funduszami i Aktywami, Komisję Nadzoru Finansowego i Analizy Online.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 383-395
Keywords: zamknięte fundusze inwestycyjne; planowanie podatkowe