Efektywność wydatków publicznych na edukację w krajach UE - Kozuń-Cieślak, Grażyna (Efficiency of Public Expenditure on Education in European Union Countries, 2010)
Artykuł poświęcony został problematyce efektywności sektora publicznego. Celem badawczym opracowania jest ocena efektywności wydatków publicznych na edukację w krajach członkowskich Unii Europejskiej i obejmuje następujące treści: • krótką charakterystykę koncepcji pomiaru efektów działalności edukacyjnej, • główne zalety i ograniczenia metody Data Envelopment Analysis (techniki szacowania efektywności), • ranking efektywności wydatków publicznych na edukację - konkluzje i rekomendacja.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 373-382
Keywords: efektywność; sektor publiczny; edukacja; DEA