Plan konsolidacji i rozwoju finansów publicznych a finansowanie edukacji - Kowalska, Iwona (The Financing of Education in the Context of the Consolidation and Development of Public Finances Plan, 2010)
Szybkie tempo przyrostu długu publicznego oraz wzrost deficytu sektora finansów publicznych stanowi zagrożenie dla rozwoju społeczno-gospodarczego Polski. Dlatego też przygotowany w 2010 r. przez rząd plan konsolidacji i rozwoju finansów publicznych ma służyć dwóm celom: • uniknięciu zagrożeń rozwojowych, jakie mogłyby wynikać z narastania długu publicznego i deficytu sektora finansowego, • stworzeniu przesłanek do budowy nowych przewag konkurencyjnych Polski. Powinny się one wiązać m.in. ze stworzeniem warunków rozwoju kapitału intelektualnego (edukacja, nauka i innowacyjność, gospodarka oparta na wiedzy). Celem artykułu jest zatem próba konfrontacji zapisów planu konsolidacji i rozwoju finansów publicznych odnośnie do szeroko pojmowanej edukacji z zapotrzebowaniem społeczno-gospodarczym na zmiany w finansach publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 345-361
Keywords: finanse publiczne; edukacja; ekonomia polityczna